. Tongue Twisters –>.

Tongue Twisters

Efendi BBIO | 10:23 PM |

Apa itu tongue twister? Secara harfiah, ke bahasa Indonesia akan diartikan sebagai pembelit lidah. Tidak aneh, sebab ketika merapalkan kalimat-kalimat atau tuturan tongue twister seringkali lidah akan terbelit-belit — istilah “gaul”-nya, belibet. Selain itu toungue twister bisa juga  didefinisikan sebagai A phrase that designed to be difficult to articulate properly ‘sebuah tuturan yang diatur/ditata/dirancang sedemikian rupa sehingga sulit untuk diartikulasikan sebagaimana mestinya’. Saya memilih tongue twister sebagai alat latihan
karena sangat cocok dan bagus untuk melatih kemampuan pronounciation atau pengucapan/artikulasi tuturan. Latihan artikulasi tuturan ini adalah dasar yang sangat penting bagi keterampilan speaking ‘berbicara’.
Dari berbagai pengertian di atas dapat  kita simpulkan bahwa Tongue Twister adalah urutan kata-kata yang sulit diucapkan dengan cepat dan benar. Tongue twister digunakan untuk meningkatkan kualitas pronunciation khususnya buat non-native speaker. Berikut adalah beberapa contoh Tongue twister yang bahkan Native Speaker juga menganggapnya cukup sulit untuk di ucapkan dengan cepat dan benar. Silahkan di coba, secepat mungkin. Perbanyak latihan, mudah-mudahan Lidah anda akan terasa lebih ringan dan terbiasa dalam pengucapan bahasa inggris. Yang menarik dari tongue twister ini adalah  banyak sekali kata di dalam suatu bahasa yang mirip dan disusun menjadi suatu kalimat atau tuturan sehingga menyulitkan pembicara.
Berikut ini contoh-contoh tongue twister untuk teman-teman belajar bahasa Inggris online:
Peter Piper picked a peck of pickled peppers.
A peck of pickled peppers Peter Piper picked.
If Peter Piper picked a peck of pickled peppers,
Where's the peck of pickled peppers Peter Piper picked?

I saw Susie sitting in a shoe shine shop.
Where she sits she shines, and where she shines she sits.

How can a clam cram in a clean cream can?

Denise sees the fleece,
Denise sees the fleas.
At least Denise could sneeze
and feed and freeze the fleas.

The thirty-three thieves thought that they thrilled the throne throughout Thursday.

Can you can a can as a canner can can a can?

Six sick hicks nick six slick bricks with picks and sticks.

I wish to wish the wish you wish to wish, but if you wish the wish the witch wishes, I won't wish the wish you wish to wish.

Picky people pick Peter Pan Peanut-Butter, 'tis the peanut-butter picky people pick.

Luke Luck likes lakes.
Luke's duck likes lakes.
Luke Luck licks lakes.
Luck's duck licks lakes.
Duck takes licks in lakes Luke Luck likes.
Luke Luck takes licks in lakes duck likes.

There those thousand thinkers were thinking how did the other three thieves go through.

One-one was a race horse.
Two-two was one too.
One-one won one race.
Two-two won one too.

Eleven benevolent elephants

Celibate celebrant, celibate celebrant, celibate celebrant, ..
.
If Pickford's packers packed a packet of crisps would the packet of crisps that Pickford's packers packed survive for two and a half years?

Did Dick Pickens prick his pinkie pickling cheap cling peaches in an inch of Pinch or framing his famed French finch photos?

A big black bug bit a big black dog on his big black nose!

How many cookies could a good cook cook If a good cook could cook cookies? A good cook could cook as much cookies as a good cook who could cook cookies.

Hassock hassock, black spotted hassock. Black spot on a black back of a black spotted hassock.

How much ground would a groundhog hog, if a groundhog could hog ground? A groundhog would hog all the ground he could hog, if a groundhog could hog ground.

How much wood could Chuck Woods' woodchuck chuck, if Chuck Woods' woodchuck could and would chuck wood? If Chuck Woods' woodchuck could and would chuck wood, how much wood could and would Chuck Woods' woodchuck chuck? Chuck Woods' woodchuck would chuck, he would, as much as he could, and chuck as much wood as any woodchuck would, if a woodchuck could and would chuck wood.


How much caramel can a canny canonball cram in a camel if a canny canonball can cram caramel in a camel?

Yellow butter, purple jelly, red jam, black bread.
Spread it thick, say it quick!
Yellow butter, purple jelly, red jam, black bread.
Spread it thicker, say it quicker!
Yellow butter, purple jelly, red jam, black bread.
Don't eat with your mouth full!

Out in the pasture the nature watcher watches the catcher. While the catcher watches the pitcher who pitches the balls. Whether the temperature's up or whether the temperature's down, the nature watcher, the catcher and the pitcher are always around. The pitcher pitches, the catcher catches and the watcher watches. So whether the temperature's rises or whether the temperature falls the nature watcher just watches the catcher who's watching the pitcher who's watching the balls.
Mo mi mo me send me a toe,

Me me mo mi get me a mole,
Mo mi mo me send me a toe,
Fe me mo mi get me a mole,

Mister kister feet so sweet,
Mister kister where will I eat !?

Teman-teman bisa menggunakan contoh-contoh tongue twister di atas untuk berlatih. Selamat mencoba.

Related Post



Posted by: Efendi BBIO Belajar Bahasa Inggris Online, Updated at: 10:23 PM
diah-novel said...

:D hehe runyam... blibet bebain bacanya... tapi BAGUS BANGET artikelnya .. ^_^ thx

Hasma Burahim said...

aduh mumat mumet bbir Q bacax,,,,pi mkasih yah artiekelx ud membantu ko

AndriAnnify said...

masih tidak pede dengan pengucapan sy sendiri,. mungkin lebih baik lagi pada setiap tongue twisters disertai audionya langsung supaya bisa didengar pengucapan yang benar, kyk kamus di mbah google,. soalnya beda tipis je,. ^_^
and thank you so much udah berbagi dengan suka rela dan ikhlas,.,.

Irma Sagala said...

hiks..yg biasa2 aja masih ruibetz... :-(

Post a Comment

Berkomentarlah dengan sopan dan bijak! Jika Anda memiliki pertanyaan tentang materi yang telah dijelaskan, silahkah tuliskan pertanyaan dengan jelas. Saya tidak akan menyetujui komentar anda jika komentar anda terdeteksi sebagai spam. Jika anda suka dengan blog ini, jangan lupa share URL blog ini ke FB, Twitter, Wechat, Google + atau media sosial lainnya yang anda miliki. Semoga blog yang sederhana ini bisa bermanfaat untuk kita semua. Amin.